Beveiligingsnieuws
Bezoek ook eens onze
Twitter en Facebookpagina

7 dagen per week en 24 uur per dag.
 
NEEM CONTACT OP

Cybercriminaliteit

fraude.jpg21 april 2016

De vraag naar traditioneel beveiligingsadvies en persoonsbeveiliging nam in 2015 aanzienlijk toe, zo meldt Hoffmann Bedrijfsrecherche. En er waren meer medewerkers die de bedrijfsinformatie van hun baas gebruikten voor het opzetten van een eigen bedrijf. 

Op het gebied van cybercriminaliteit bleven veel bedrijven nog achter als het om bewustzijn gaat. Zelfs als ze met een incident te maken kregen, namen bedrijven maar zelden structurele maatregelen om cybercriminelen te weren.

Meer medewerkers worden concurrent
Het kwam in 2015 volgens Hoffmann Bedrijfsrecherche vaker voor dat medewerkers een bedrijf begonnen terwijl ze nog in dienst waren van een werkgever. Aan de ene kant gebeurde dit vaak vanwege de financiële zekerheid. Maar het kwam ook voor dat medewerkers de informatie, producten of klanten van hun werkgever gebruikten voor het opzetten van een eigen onderneming.

Toename traditionele beveiligingsadvies
Afgelopen jaar steeg de vraag naar traditioneel beveiligingsadvies. De vraag naar manbeveiliging veranderde in de vraag naar informatiebeveiliging. Ook ontstond binnen het risk management meer vraag naar persoonsbeveiliging. Maar beveiliging staat niet stil. Het afdekken van de risico 's met de meeste impact moet het in 2016 gaan winnen van het idee dat je als bedrijf alles kunt en moet beveiligen.

Dader heeft vaak financiële problemen
Medewerkers die in financiële problemen zitten, vormden ook afgelopen jaar een grote risicogroep. Hier zien we een duidelijk staartje van de recessie. 71 procent van de medewerkers die in 2015 fraude of diefstal pleegde, had hiervoor een financieel motief.

Schets van het daderprofiel
Wat kenmerkt de medewerker die een misstap begaat nog meer? Op basis van onze onderzoeken in 2015 weten we het volgende.
•    Het aantal vrouwelijke daders nam opnieuw toe: in 28 procent van de gevallen was de dader in onze onderzoeken een vrouw (ten opzichte van 25 procent in 2014).
•    Met name werknemers die langdurig in dienst zijn, zijn in staat om fraude op ingenieuze wijze te verhullen. Zij kennen de bedrijfsprocessen goed.
•    Een derde van de fraudeurs heeft een directie- of managementfunctie.
•    In 45 procent van de gevallen heeft de dader binnen het bedrijf een positief imago. Ongeveer 18 procent van de daders bleek al in niet zo’n best daglicht te staan.
•    Nog steeds maakt gelegenheid de dief. In totaal 17 procent van de daders gaf aan dat hij de fraude pleegde omdat het makkelijk ging.

Cybercriminaliteit
Ongeveer 25 procent van de middelgrote en grote organisaties in Nederland heeft afgelopen twee jaar te maken gehad met een cybercrime-incident. Toch nam bijna geen enkele organisatie na een incident structurele maatregelen. De zichtbaarheid van het werk van cybercriminaliteit nam in 2015 toe. Niet alleen door het aantal bekende aanvallen, maar ook door de grote impact ervan. Het bewustzijn, dat ten grondslag ligt aan maatregelen op dit gebied, is in veel organisaties helaas nog laag. Bij slechts 16 procent van de middelgrote bedrijven leefde het onderwerp informatiebeveiliging.

Bron: beveiligingsnieuws

« Terug

Deel dit nieuwsbericht op: